Pikaopas rukoushetkiin

Laadittu alun alkaen 14.8.2023 Marian taivaaseen ottamisen päivän aattona järjestettävään rukoushetkikoulutukseen Nummelan kirkossa. Laatija: pastori/väitöskirjatutkija Petri Samuel Tikka. Saa levittää vapaasti rukoushetkistä innostuneille tai kiinnostuneille.

Minua voi pyytää rukoushetkikouluttajaksi omaan seurakuntaan tai muuhun yhteyteen (sähköpostini: petrisamueltikka [ät] g m a i l . com). Toteutan tulevia koulutuksia Hiljaisuuden Ystävät ry:n kautta, jossa olen saanut retriitinohjaajan pätevyyden.


Sisällysluettelo:
1. Yleistä rukouksesta ja rukoushetkistä
2. Hyvä tietää rukoushetkien pitämisestä
3. Virikkeitä rukoushetkiin kohta kohdalta
4. Tärkeät huomiot
Liite 1. Psalmikaavat
Liite 2. Pyhän Maksimos Tunnustajan rukous
Liite 3. Päivän rukouksia viikonpäivien ja hetkien mukaan (Rukoushetkien kirjasta)



1. Yleistä rukouksesta ja rukoushetkistä

”Iloitkaa aina. Rukoilkaa lakkaamatta. Kiittäkää kaikesta. Tätä Jumala tahtoo teiltä, Kristuksen Jeesuksen omilta.” (1. Tess. 5:16-18)

Rukouksen tapoja on monia eikä mikään niistä sulje toista pois. Rukous voi olla hiljaisuutta järven rannalla taikka omien tarpeiden ja kiitosten kertomista ääneen Jeesukselle – yksin tai yhdessä. Rukousta vahvistaa laulu. Rukouksessa on hyvä myös olla kuulolla siitä, miten Jumala puhuttelee meitä. Ns. kuuntelevassa rukouksessa hiljennytään kuuntelemaan, miten Jumala voisi rohkaista vierellä olevaa. Kristillisen meditaation muotoja ovat taas mm. ortodoksinen Jeesuksen rukous (”Herra Jeesus Kristus, Jumalan Poika, armahda minua syntistä” taikka ihan vaan ”Jeesus”), katolinen ruusukkorukous taikka luterilaiset rukoushelmet. Emme saa myöskään unohtaa armolahjoja ja niiden pyytämistä yhteiseksi rakennukseksi. Kristityn elämässä lienee olennaista se, että vuoropuhelu rakastavan Jumalan kanssa vahvistuu ja alkaa kattaa yhä useampia osa-alueita omasta elämästä. Sitä varmaan tarkoittaa, kun Raamattu kehottaa meitä lakkaamattomaan rukoukseen. Rukouksessa voimme rohkeasti käyttää iloksemme eri kristillisten perinteiden tapoja (edellä mainittujen lisäksi mm. ortodoksinen Kiitosakatistos). Näin elämme todeksi Vapahtajan kehotusta hänen opetuslastensa ykseydestä. Kun olemme yhtä rukousyhteydessä Vapahtajaan, koko maailma alkaa uskoa (Joh. 17:21).

Yhtenä rukousta vahvistavana tapana on Suomen ev.-lut. kirkon seurakunnissa pikkuhiljaa löydetty uudestaan myös ns. hetkipalvelus eli päivän rukoushetket (ts. hetkirukoukset). Niiden kaavat löytyvät virsikirjojen takaosasta tai esimerkiksi täältä: http://www.mobiilikirkko.fi/hetket/ Rukoushetket ovat pieniä, päivän eri hetkiin liittyviä jumalanpalveluksia. Messusta poiketen niitä voidaan viettää joko yksin tai yhdessä. Niissä luetaan psalmeja ja Raamatun tekstejä sekä osallistutaan vuorolauluihin. Voi olla myös virsiä tai muita lauluja. Rukoushetkiä on vietetty usein esim. retriiteissä, mutta myös yhä enemmän seurakuntien kirkoissa ilman erityistä tapahtumaa ympärillä. Hetkirukoukset ovat nimeltään laudes (aamurukous), päivärukous (ad sextam), vesper (iltarukous) sekä kompletorio (rukous päivän päättyessä). Rukoushetkiä voi johtaa esilaulajana tai esilukijana kuka tahansa kristitty. Hetkirukouksia voidaan viettää yhdessä kirkossa tai muussa tilanteessa tai omaksi hartaudeksi.

Se, että tietty päivän hetki pyhitetään rukoukselle, juontaa juurensa kristinuskon juutalaisesta perustasta. Rukoushetkien määrä on vaihdellut parista jopa yhdeksään. Hetkirukousperinteen tarkoituksena on tuoda Jumalan läsnäolo aivan tavalliseen aikaan. Hetkistä säteilee iloa ja toivoa päivän askareisiin. Oma vuoropuhelu Kolminaisuuden kanssa vahvistuu, kun saamme tehdä sitä yhteisten, kauniiden ja valmiiden puitteiden kannustamana. Rukoushetkiin kuuluu messujen lailla toistuva rakenne, joka luo rauhaa ja tuo aina fokuksen takaisin olennaiseen: Kolminaisuuteen. Keskittyminen elävään, persoonalliseen Rakkauteen käykin selkeästi ilmi, kun ns. pieni kunnia toistuu hetkissä jatkuvasti. Se kuuluu: ”Kunnia Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle, niin kuin oli alussa, nyt on ja aina, iankaikkisesta iankaikkiseen. Aamen.”

On tärkeä muistaa, että kirkon vanhan perinteen mukaisia rukoushetkiä vietetään kaiken aikaa koko maailmassa. Näitä rukouksia rukoillessamme liitymme suureen joukkoon – myös enkelten ja pyhien lakkaamattomaan Kolminaisuuden palvontaan. Rukouksen kattava ketju tarkoittaa myös sitä, että jos vaikka vietät hetkeirukousta tai muunlaista rukousta yksin kotona, et ole yksin. Liityt siihen, kuinka kirkko yhdessä pyhittää aikaa ja maailmaa.



2. Hyvä tietää rukoushetkien pitämisestä

Kaikkien neljän rukoushetken rakenne on aika lailla samanlainen. Aluksi on johdantona ainakin vuorolaulua, sitten on yksi tai useampi psalmeja sekä raamatunluku. Kaikissa muissa rukoushetkissä paitsi päivärukouksessa on hetken huipentumana yksi Luukkaan evankeliumin alusta löytyvästä kolmesta kiitoslaulusta. Ne ovat laatineet Johannes Kastajan isä Sakarias, Vapahtajan äiti Maria sekä Jeesusta kynttilänpäivänä sylissä pitänyt Simeon. Lopuksi on ainakin päivän rukous, Isä meidän sekä loppusiunaus. Eri väleihin voi ottaa virsiä, vastauslauluja, muuta musiikkia tai hiljaisuutta. Huomiona, että rukoushetkien kaavat voidaan muuten ajatella suurelta osin kirkkovuodesta riippumattomiksi, paitsi että esimerkiksi paastonaikana ennen pääsiäistä on poikkeuksia, jotka on mainittu rukoushetkien kaavoissa.

Keskeisenä huomiona rukoushetkiin liittyen on syytä mainita se, että psalmien laulamisella tai lukemisella on olennainen sija hetkipalveluksessa. Muut rukoukset on tuotu psalmien ympärille. Psalmit sisältävät inhimillisiä, päivittäisiä, jopa raadollisia tuntoja ja samalla Jumalan työn ylistystä. Psalmien avulla voimme tuoda kaikenlaiset tunteemme ja elämämme tilanteet sellaisina kuin ne ovat Herran hoidettaviksi.

Joka tapauksessa rukoushetkiä voi Hengen johdatuksen ja järjenkäytön mukaan soveltaa! Selkeänä huomiona se, että kaavoissa olevat hakasulkeissa olevat kohdat voi jättää pois. Rukoushetkien vuorolauluja ei tarvitse myöskään laulaa, ne voidaan tehdä vaikka kokonaan puhuen. Myös kiitoslaulut voidaan lausua ilman sävelmää. Käytännössä siis koko rukoushetki voidaan toteuttaa joko kokonaan lausuen tai jopa kokonaan laulaen tai yleensä ehkä siltä väliltä.

Rukoushetkien rakenteeseen kuuluu eri kohdissa esilaulajan taikka esilukijan sekä läsnäolevan seurakunnan vuorottelu. Esilukija taikka esilaulaja voi halutessaan olla hiljaa, kun muut sanovat taikka laulavat vastauksen. Kun rukoushetki pidetään omaksi hartaudeksi, silloin toki on itse syytä sanoa sekä esilukijan kohdat että vastaukset! Kaavoissa E tarkoittaa esilukijaa, S seurakuntaa. Esilukijan tehtävää voi toki jakaa monen ihmisen kesken. Raamatunlukuja ynnä muita kohtia voi antaa myös jonkun läsnä olijan luettavaksi.

Rukoushetken ajaksi sytytetään kynttilä(t). Kotona voi olla vaikka ristin tai ikonin edessä, kirkossa esilukija menee lähelle alttaria, vaikka etupenkeille. Kirkon etuosaan voi myös kutsua muita kuuluvuuden ja yhteenkuuluvuuden tähden. Rukoushetkien perinteeseen kuuluu seistä koko rukouksen ajan lukuun ottamatta mahdollista mietyskelyä tai puhetta Raamatun lukemisen jälkeen. Toki vapaus on täysin sallittua – istua saa halutessaan koko ajan ja nousta vaikka kiitosvirteen. Ennen rukoushetken alkua hetkestä vastaavan on syytä luoda rento ja samalla selkeä tunnelma, joka vie rukoukseen. Voi antaa ohjeistusta siitä, mitä tapahtuu. Itselläni on tullut tavaksi johdattaa Jumalaan keskittymiseen ottamalla rukoushetken alkuun Jeesuksen rukous (”Herra Jeesus Kristus, Jumalan Poika, armahda minua syntistä”) kymmenen kertaa, sitten hiljaisuus kymmenen kertaa (hengitellen vaikka kyseistä rukousta mielessään 10 kertaa) ja taas kymmenen kertaa Jeesuksen rukous. Tällaisen meditaatiohetken voi ottaa myös raamatunluvun jälkeen.


3. Virikkeitä rukoushetkiin kohta kohdalta

Rukoushetket alkavat, kun esilaulaja laulaa tai sanoo ”Herra, avaa minun huuleni”. Tällöin kaikki voivat halutessaan tehdä ristinmerkin peukalollaan huultensa yli. Esilaulajan seuraavaksi sanoessa ”Jumala, ole armollinen, pelasta minut” kaikki voivat tehdä ristinmerkin. Pienen kunnian (”Kunnia Isälle…”) kohdalla voidaan kumartaa. Ennen tätä johdantovuorolaulua voi olla virsi, hengellinen laulu tai muuta musiikkia, yleensä kuitenkin vasta johdannon jälkeen. Kolmpletoriossa on päivän päätökseen luontevasti sopien synnintunnustus ja syntien anteeksiannon vakuutus.

Sitten rukoushetkissä on psalmien vuoro. Päivärukouksessa ja kompletoriossa on yksi psalmi. Laudeksessa ja vesperissä on virsikirjan kaavan mukaan yksi psalmi myös, mutta Rukoushetkien kirjan mukaan niissä voi olla kolme psalmia. (Jos Rukoushetkien kirjan haluaa ostaa netin kautta, suosittelen vahvasti. Psalmit ym. mahdollisuudet lähes kaikki valmiina!) Tämän oppaan lopussa ovat tavallisimmat seurakunnan yhdessä laulettavat psalmisävelmät, joista usein sen selkeyden takia käytetään sävelmää numero 8. Periaatteessa psalmit olisi kuulemma hyvä laulaa vuorolauluna joko jakaen kirkkoväen kahtia tai sitten esilaulajan ja seurakunnan välisenä vuorolauluna. Käytännön syistä olen itse päätynyt siihen, että seurakunta yhtyy ns. pieneen kunniaan (”Kunnia Isälle…”, johon kuuluu tosiaan aina kumarrus). Psalmina voi käyttää kirkkovuoden mukaisia psalmeja tai luostariperinteen mukaisesti mennä yksi psalmi kerrallaan eteenpäin, kun viettää seuraavaa hetkeä (näin lienee helppoa yksityisessä hartaudessa etenkin). Vanha ja vahva perinne on mennä jonkunlaisen psalmikierron mukaan joka tapauksessa.

Psalmin tai psalmien jälkeen on vuorossa Raamatun lukeminen. Itse päätän sen usein messukaavassa joskus käytettävään tyyliin ”E Tämän on Jumalan sana. S Jumalalle kiitos.” / ”E Tämä on pyhä evankeliumi. S Ylistys sinulle, Kristus.” Lähinnä omaa intoani, ei tavallista lainkaan! Lukukappaleen voi laulaa Jumalanpalvelusten oppaasta löydettävillä sävelmillä (https://kirkkokasikirja.fi/jp-opas.pdf), en ole kai melkein koskaan itseni lisäksi kuullut kenenkään luterilaisen niitä laulavan. Lukukappaleina voi käyttää joko edellisen sunnuntain tekstejä taikka aamuun ja iltaan merkittyjä tekstejä, jotka löytyvät kaikki netistä (kirkkovuosikalenteri.fi). Joskus on vaihtoehtoisena tekstinä tuolla sivustolla Vanhan testamentin apokryfikirjoista löytyvä lukukappale. Sellaista voinee käyttää rohkeasti lukukappaleena tai sitten mietiskelytekstinä varsinaisen luvun jälkeen, mikäli ei halua käyttää luterilaisille ei-ohjeellisia Raamatun kirjoja virallisina lukukappaleina. Raamatunlukua voi seurata hetki hiljaisuutta.

Raamatunlukuun voi halutessaan liittää responsorion eli lyhyen vastauslaulun, joka on merkitty kaavaan. Niitä on myös kirkkovuoden mukaisia (virsikirjan nro:t 791-800). Muissa rukoushetkissä paitsi päivärukouksessa on sitten mahdollisuus puheeseen tai mietiskelyyn. Mietiskely tai puhe voi käytännössä olla esim. koeteltujen kirkon opettajien tekstien lukemista (esim. Juliana Norwichlaisen Jumalan rakkauden ilmestys), Vanhan testamentin apokryfitekstin lukemista taikka ehkä jotakin kristillistä meditaatiota (esim. Jeesuksen rukous). Toki hiljaisen hetken voinee ottaa myös tähän kohtaan. Periaatteessa tässä kohden on mahdollisuus puheen pitämiseen, jos Henki siihen kutsuu jotakuta seurakuntalaista. Mietiskelykohdan voi jättää aina pois.

Laudeksessa, vesperissä ja kolmpetoriossa asiaan kuuluu aina Luukkaan evankeliumin alusta löytyvät eri kiitoslaulut: 801 Benedictus (Sakariaan kiitoslaulu), 803 Magnificat (Marian kiitoslaulu) sekä 804 Nunc dimittis (Simeonin kiitoslaulu). Yhdymme niissä kaikkien pyhien rukouksiin seuraten heidän nöyrää ja itseään kevyesti ottavaa esimerkkiään. Kiitoslaulut voidaan joko laulaa tai lukea. Antifonin eli kertosäkeen jälkeen tehdään yhdessä ristinmerkki varsinaisen kiitoslaulun tekstin alkaessa. Kiitoslaulut toimitetaan periaatteessa niin, että antifoni ja pieni kunnia (johon kuuluu kumarrus) lausutaan yhdessä, mutta muuten vuoropuheluna esim. esilukijan ja seurakunnan välillä. Kiitoslauluhin löytyy myös enemmän virren tapaisia, säkeistöllisiä versioita, jotka on mainittu kaavoissa, mutta kiitoslaulujen kirjoittajien suorempien sanojen käyttäminen on yleensä parempi. Kiitoslaulujen kirjoittajilla, Marialla, Sakariaalla ja Simeonilla, on nimittäin merkittävä asema Jumalan pelastussuunnitelman varhaisina todistajina. Heidän kiitoslaulunsa tuovat esille pelastuksen tulemisen Kristuksen kautta kaikille kansoille. Heidän sanoissaan on avaruutta ja iloa, joka kutsuu mukaan yhä edelleen.

Kiitosvirttä seuraa mahdollinen vuororukous, laudeksessa ja vesperissä siihen voi liittää esirukousjakson. Se voi olla vapaasti laadittu ja siinä voidaan vaikka lausua esirukouksia, joita on kerätty ennen hetken alkua (kunhan muistaa hävittää laput jälkikäteen). Voi myös pyytää läsnäolevia ääneen lausumaan rukouksia, jos rohkenevat! Voi myös toimittaa kaavasta suoraan löytyvän ns. Kyrie-litanian, jossa seurakunta vastaa rukouslaiseisiin sanoen ”Herra, armahda meitä”. (Esilaulajan sävelmä löytyy Jumalanpalvelusten kirjasta sivulta 451, https://kirkkokasikirja.fi/jp/jpkirja.pdf).

Tätä seuraavia päivän rukouksia löytää kirkkovuosikalenteri.fi -sivustolta. On olemassa myös jokaisen viikonpäivän eri rukoushetkiin sopivia erityisiä rukouksia, jotka löytyvät Rukoushetkien kirjasta. Ne ovat liitteenä tämän oppaan lopuksi. Päivän rukous voi olla myös luovasti ja vapaasti laadittu tai voi käyttää eri hartaus- ja vaastaavien kirjojen lyhyitä rukouksia. Liitteeksi olen pannut hieman tavanomaista pitemmän, pyhän Maksimos Tunnustajan (n. 580-662) rukouksen. (Esilaulajan sävelmä päivän rukoukseen löytyy Jumalanpalvelusten kirjasta sivulta 452.)

Äärimmäisen tärkeänä elementtinä rukoushetkiin kuuluu aina Isä meidän, jota kelpaa käyttää arjessa muutenkin vaikka aamun ensimmäisenä rukouksena. Isä meidän voidaan joko yhdessä lausua tai laulaa, löytyy virsikirjasta numeroilla 805a / 805b. On myös mahdollista käyttää Isä meidän -rukouksen ekumeenista sanamuotoa, se löytyy virsikirjan taka-aukeamilta.

Lopuksi on vuorolaulu ”Kiittäkäämme Herraa” (paitsi päivärukouksessa) sekä loppusiunaus. Päätöksenä voi olla vielä olla jotakin musiikkia, vaikka virsi, paitsi kolmpetoriossa. Olen itse kyllä kompletorion päätteeksi ottanut usein katolisen perinteen mukaan jonkun Mariaa muistelevan hymnin (esim. Salve Regina).



4. Tärkeät huomiot!

Jos haluaa päästä rukoushetken valmistelussa äärimmäisen helpolla, voi käydä tällä sivustolla: www.mobiilikirkko.fi/hetket/ Sieltä löytyvät kaikki hetket aina valmiilla psalmeilla, rukouksilla ja raamatunluvuilla. Vain mahdolliset virret pitää lisätä.

Suosittelen Hymnariumia eli Latinalais-suomalaista hymnikirjaa. Sieltä löytyy mm. elähdyttäviä keskiaikaisia virsiä nimenomaan näitä rukoushetkiä varten kullekin viikonpäivälle.

Vielä teologinen huomio tutkijana, joka tekee väitöskirjaa kaikkien pelastumisen toivosta Kolminaisuusopin pohjalta. Ortodoksisessa Kiitosakatistoksessa kiitetään Jumalaa ”ikuisuuden läsnäolosta ajallisen maailman keskellä”. Käsittääkseni hetkipalvelukset tuovat juuri tätä tunnelmaa ja tuulahdusta elämäämme. Siksi niillä on oma paikkansa kirkkojen elämässä, kuten kaikella, joka innostaa meitä ylistämään ikiaikaista hyvää Jumalaa ja näin palvelemaan lähimmäistä lämpimästi jokapäiväisessä elämässämme. Hetkistä kiinni pitäminen tuo arjemme keskelle eläväksi toivon siitä, että lopulta kaikki kääntyy hyväksi, kaikki uskovat, ihmissuhteet paranevat, kuolleetkin nousevat eikä kukaan jää kaikkivaltiaan ja rakastavan Kolmiyhteyden yhteyden ulkopuolelle. Sanoina tämä on paljon sanottu, enenevän rukousyhteyden kautta nämä asiat todellistuvat ja saavat vakaan keveyden ja siivet. Kiitos teille, rukoilijat, pitäkää rukoushetkiä kotona, kirkoissa ja metsissä!

”Totisesti, totisesti: mitä ikinä te pyydätte Isältä minun nimessäni, sen hän antaa teille. Tähän asti te ette ole pyytäneet mitään minun nimessäni. Pyytäkää, niin te saatte, ja teidän ilonne on täydellinen.” (Joh. 16: 23-24) Mitä jos rukoiltaisiin herätyksen iloa Suomeen rukoushetkissämme?

P.S. Kirjoitin kirkkohallituksen jumalanpalveluselämän uutiskirjettä varten lyhyen kirjoituksen, jossa myös välitän intoa rukoushetkien pitämiseen.

P.P.S. Facebookissa on sivu nimeltään ”Päivän rukoushetket”, johon ilmestyy säännöllisen epäsäännöllisesti laudesta ja vesperiä.

Liite 1. Psalmikaavat
(Lisää psalmikaavoja löytyy Jumalanpalvelusten kirjan messusävelmistön liitteestä, josta alla olevat on myös otettu..)


1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8. (tässä oppaassa suositeltu)

tai

9.

tai

10.

11.

12.

13.

.


Liite 2. Maksimos Tunnustajan rukous (lähde on Raittilan ja Peltosen kirja Vaellan läsnäolossasi: 365 klassista rukousta)


Isän jumalallinen Sana, Sinä osoitit sanoin kuvaamatonta nöyryyttä ja oloihimme sopeutumista, tulit ihmiseksi ja elit keskellämme, teit, opetit ja kärsit kuuliaisuudesta Isän tahtoa kohtaan viedäksesi meidät takaisin alkuparatiisiin.

Sinä otit kantaaksesi lihalliset heikkoutemme ja maksoit täysin velkamme viattomalla ristinkuolemallasi. Sinä vapautit meidät pelottavista synneistä ja ohjasit opetuksillasi, jotta kasvaisimme kaltaiseksesi ystävällisyydessä ja täydellisessä rakkaudessa toinen toistamme kohtaan.

Sinä palautit alkukauneuteensa meissä synnin paksun lian alla olevan kuvasi. Sinä syleilit palaavaa tuhlaajapoikaa ja puit hänet jälleen kunniasi juhlavaatteeseen etkä yhtään soimannut häntä aikaisemmasta elämästään. Hyvänä paimenena johdit takaisin tarhaan laumasta etääntyneen pikkulampaan, et lainkaan pakottanut, uhkaillut etkä rankaissut sitä vaan kannoit harteillasi takaisin. Anna minun armosi avulla kantaa antamasi hyvä ies ja kevyt kuroma. Vapauta minut elämään tuomitsemattomuudessa ja armahtavaisuudessa kaikkien kanssa Sinun, Kristus, nimessäsi.

Liite 3. Päivän rukouksia viikonpäivien ja hetkien mukaan (Rukoushetkien kirjasta)

Viikonpäivien rukoukset noudattavat päivän eri rukoushetkien järjestystä (aamurukous, päivärukous, vesper ja kompletorio).

Sunnuntai

1. Jeesus Kristus, Vapahtajamme, ylistämme sinua ylösnousemuksesi juhlapäivästä. Sinä olet valo ikuisesta valosta, sinä olet aurinko, joka valaisee tämän ja tulevan elämän. Me rukoilemme: Auta meitä kuulemaan sanaasi ja noudattamaan sitä. Ylistys sinulle, joka Isän ja Pyhän Hengen kanssa elät ja hallitset aina ja ikuisesti.

2. Herramme Jeesus Kristus. Auta meitä avaamaan sydämemme sinulle ja ottamaan vastaan evankeliumin vapauttava sanoma. Anna ylösnousemuksesi voiman uudistaa meidät, vahvistaa sisäistä olemustamme ja tehdä ruumiimme terveeksi. Kuule meitä, sinä, joka Isän ja Pyhän Hengen kanssa elät ja hallitset ikuisesti.

3. Pyhä Jumala, sinä olet säätänyt meille työn ja levon ja antanut sanasi voimanlähteeksi. Ravitse meitä armollasi, niin että sielumme ja ruumiimme iloitsee sinussa, elävässä Jumalassa. Kiitämme sanastasi, joka heijastaa ylösnousemuksen valoa ja vakuuttaa, että Poikasi Jeesus Kristus on voittanut pimeyden ja pahan vallat. Ole meitä lähellä uuden viikon alkaessa ja vapauta meidät luottamukseen ja toivoon. Kuule meitä Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme tähden.

4. Kristus, Vapahtaja! Viikon ensimmäinen päivä, valon luomisen ja ylösnousemuksen päivä, on kääntymässä iltaan. Ei se ollut kaikille valon päivä, vaan pimeän. Ei se ollut kaikille vapauden päivä, vaan kahleiden. Ei se ollut kaikille elämän päivä, vaan kuoleman. Silti, Kristus, Vapahtaja, avaat suumme ylistämään sinua. Sinä otit kantaaksesi pimeytemme, kahleemme ja kuolemamme. Armossasi sinä jäät yhä luoksemme ja murrat kanssamme elämän leipää, kun päivä on jo kääntymässä iltaan.

Maanantai

1. Herra Jumala, taivaallinen Isä. Sinä loit päivän valon hallitsemaan pimeyttä. Auta meitä ottamaan vastaan hyvät lahjasi, jakamaan rakkauttasi keskenämme ja vaeltamaan valon lapsina. Kuule meitä Poikasi Jeesuksen Kristuksen tähden.

2. Taivaallinen Isä. Kiitämme sinua siitä, että saamme olla lapsiasi ja osallistua työhösi maailmassa. Osoita meille tie, jota meidän on kuljettava, ja ne tehtävät, jotka tahdot meidän suorittavan. Auta, ettemme sekaannu asioihin, jotka eivät meille kuulu. Anna meille herkkyyttä kuunnella ääntäsi. Anna meille halu rakkauden tekoihin. Kuule rukouksemme Jeesuksen Kristuksen tähden.

3. Taivaallinen Isämme. Me kiitämme sinua työstä ja tehtävistä, joissa kätemme ja ajatuksemme luovat uutta. Kiitämme työtovereista ja työyhteydestä, jossa saamme palvella omilla lahjoillamme. Lisää meille uskoa siihen, että sinä annat tulevaisuuden ja toivon silloinkin, kun elämä tuntuu turhauttavalta ja suru ja kärsimys seuraavat meitä kuin varjo. Hoida meitä anteeksiantamuksen sanalla, niin että pysymme sisäisesti vapaina. Kuule meitä Vapahtajamme nimessä.

4. Pyhä Jumala, sinä Kolmiyhteinen. Viikon ensimmäinen arkipäivä on mennyt, ja me olemme koolla edessäsi. Olemme koolla, toiset työpäiväänsä tyytyväisinä, toiset kiirettään tuskaillen, jotkut epäonnistumistaan surren, toiset työttömyyden taakkaan uupuneina, toiset työstä jo vapaina. Moni meistä on koolla vain omaan kohtaloonsa koteloituneena, muuta maailmaa muistamatta. Herramme Jeesus Kristus, kosketa meitä armollasi, avaa sydämemme rakkaudellasi. Pyhä Henki, eläväksi tekijä, rakenna yhteys ihmisestä ihmiseen, sisimmästämme koko maailmaan.

Tiistai

1. Armon ja laupeuden Jumala. Sinun eteesi tuomme kaiken, mikä meitä ahdistaa, kaiken epävarmuuden ja levottomuuden. Pidä meistä kiinni, anna viisauden ja rakkauden hengen ohjata sanojamme ja tekojamme. Kuule meitä Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen tähden.

2. Herra, täytä meidät Hengelläsi, niin että sisimmästämme kumpuaisivat elävän veden virrat. Täytä meidät rauhallasi, niin että rohkaisisimme myös lähimmäisiämme luottamaan sinuun. Täytä meidät rakkaudellasi, niin että ihmissuhteemme uudistuisivat sen voimasta. Kuule rukouksemme Poikasi Jeesuksen Kristuksen tähden.

3. Herramme ja Vapahtajamme. Sinä avasit sokean silmät ja kuuron korvat, niin että se, mikä oli ollut salattua, avautui heille uutena todellisuutena. Anna meille herkkyyttä nähdä ja kuunnella uusin silmin ja korvin lähimmäisemme iloa ja murhetta. Vie meidät kulkemaan kappaleen matkaa hänen kanssaan. Auta meitä näkemään, että antaessamme myös saamme. Tule sinä mukaan, siunaa tämä matka ja murra itse meille elämän leipää.

4. Jumala, tänäänkin ovat koneistomme pyörineet – yhä vähemmällä työvoimalla, yhä teknisemmin, yhä tehokkaammin. Tänään ovat pyörineet myös tuhon koneistomme, luonnon turmeleminen, ihmisten köyhdyttäminen, syrjäyttäminen, nälkä ja sota – yhä teknisemmin, yhä tehokkaammin. Jumala, lähetä enkelisi, väkevät sankarit, varjelemaan meitä omalta itseltämme. Pelasta meidät harhoiltamme, riivaajiltamme, vallanhimoltamme ja vihaltamme. Lähetä enkelisi saattamaan meidät yön yli uuteen päivään.

Keskiviikko

1. Kiitos sinulle, Herramme, että annat armosi kaikille, jotka sinua etsivät. Varjele meitä tänä päivänä niin, ettemme lankea epäuskoon ja muihin synteihin. Auta meitä, että kaikki, mitä teemme, tuottaisi sinulle kunniaa ja itsellemme ja lähimmäisellemme iloa ja siunausta. Kuule meitä Jeesuksen Kristuksen nimessä.

2. Herra Jeesus Kristus, pidä meitä kiinni uskossa sinun mahdollisuuksiisi, kun meidän tekee mieli paeta tehtäviä, jotka tuntuvat mahdottomilta. Pidä meitä kiinni rakkaudessasi, kun olemme voimattomia ja itsesyytösten vankeina. Pidä meitä kiinni siinä varmuudessa, että saamme olla omiasi silloinkin, kun tuomitsemme itsemme. Ylistys sinulle ikuisesti.

3. Vapahtajamme Jeesus Kristus. Sinä olet tie, totuus ja elämä. Ilman sinua kuljemme omia teitämme ja kadotamme päämäärän, ikuisen elämän. Varjele, ettei yksikään päivä vieraannuttaisi meitä sinusta eikä se, mikä on katoavaista, himmentäisi katoamattomuutta. Valaise meitä ristisi valolla, jotta ymmärtäisimme, miten paljon tänäänkin meitä rakastat. Sinulle olkoon ylistys ikuisesti.

4. Kristus, Vapahtaja, oppilaasi Juudas petti sinut. Me olemme oppineet inhoamaan häntä. Kuitenkin hän oli vain yksi meistä. Kesken arkista viikkoamme kohtaamme hänet, omassa itsessämme: miten monesti olemme jo tällä viikolla pettäneet hiljaisen, huomaamattoman ja köyhän lähimmäisen, miten monesti olemme pettäneet sinut, Vapahtaja. Kristus, armahda meitä.

Torstai

1. Herra, emme pyydä tänä aamuhetkenä menestystä vaan siunaustasi, emme pyydä vapautusta vaivannäöstä vaan varjelusta pimeyden voimilta ja kaikelta pahalta. Kuule meitä Poikasi Jeesuksen Kristuksen tähden.

2. Jumalamme, sinä murehdit, kun annamme vallan vääryydelle. Sinä kärsit, kun teemme toisemme onnettomiksi. Lohduta meitä ahdingossamme, niin että voisimme välittää lohdutusta niille, jotka ovat elämän ruhjomia, masentuneita ja toivottomia. Kuule rukouksemme Jeesuksen nimessä.

3. Jumala, taivaallinen Isämme. Me kiitämme sinua siitä, että pidät meistä huolen, viet lähteitten äärelle, kun kuuma ja kuiva tuuli puhaltaa ylitsemme. Sinä nostat isänsyliisi, kun uhkakuvat tunkeutuvat mieleemme. Sinä vakuutat, että olet suurempi kuin pelkomme tulevaisuuden kynnyksellä. Pidä meidät joka päivä turvapaikassamme, sinun läheisyydessäsi, ja täytä sydämemme ilolla ja rauhalla. Kuule rukouksemme Jeesuksen nimessä.

4. Tänä iltana, Kristus, näytä meille, miten lähelle meitä tulet, kun annat itsesi leivässä ja viinissä. Usein ajamme sinut pois arkipäivästämme, pyhään kaukaisuuteen, taivaan korkeuksiin, saadaksemme kulkea itsekkäitä polkujamme. Mutta sinä tulet keskelle elämäämme, itsekkyyttämme, vihaamme ja tuskaamme, aivan lähelle. Sinä sanot nöyrästi: »Ottakaa ja syökää, ottakaa ja juokaa tästä, te kaikki». Niin sinä parannat sairautemme, niin liität meidät kaikkiin ihmisiin, aivan lähelle. Kristus, sinua me ylistämme, sinun viisauttasi ja sinun rakkauttasi.

Perjantai

1. Herramme Jeesus Kristus. Sinä olet kärsinyt ristinkuoleman meidän puolestamme ja kutsunut meidät opetuslapsiksesi. Puhdista meidät synnistä ja vapauta kaikista kahleista. Näytä meille tie niiden luo, jotka ikävöivät anteeksiantamuksen ja lohdutuksen sanoja. Kuule meitä, sinä, joka elät ja hallitset Isän ja Pyhän Hengen kanssa aina ja ikuisesti.

2. Kristus, jos sinä et olisi kokenut ihmisen kiusauksia ja tuskaa, meillä ei olisi ketään, joka ymmärtäisi ahdistustamme ja epätoivoamme. Jos sinä et olisi kulkenut tietäsi, joka johti sinut kuolemaan ristillä, meillä ei olisi anteeksiantoa ja sovitusta. Herra, kätke meidät rakkautesi suojaan. Sinulle olkoon ylistys ikuisesti.

3. Rakas Vapahtaja. Pyhä ristisi, sovituksen puu, kohoaa tänäänkin seurakuntasi keskellä. Ole ylistetty ristinkuolemastasi ja sovituksen sanasta, jota saamme kuulla. Varjele, ettei mikään valhe pimentäisi meiltä pelastuksen tietä eikä ristin selkeää sanomaa. Kun omaatuntoamme painaa syyllisyys ja rauhattomuus hämmentää mieltä, auta meitä parantumaan ja löytämään rauha sinun haavoissasi. Sinulle olkoon ylistys ikuisesti.

4. Kristus, Vapahtaja, sinun kärsimystäsi läheltä seuranneet tallettivat meille huokauksesi Getsemanessa ja huutosi Golgatalla. Meidän huolemme ja tämän maailman melu vaimentavat äänesi kuulumattomiin. Kristus, Vapahtaja, avaa sydämemme ja korvamme kuulemaan sinun ääntäsi. Armahda meitä.

5. Rakas Vapahtaja. Kiitos työstä ja levosta. Kiitos viikosta, joka on takana, ja levosta ja virkistyksestä, joka on edessä. Auta meitä irtautumaan hetkeksi työn paineesta. Anna meidän omistaa aikaamme sinulle, rakkaillemme ja lähimmäisillemme. Suo meidän tuntea yhdessä olemisen iloa. Kiitos juhlahetkistä ja yhteisistä aterioista. Kiitos pyhäpäivästä. Kiitos pyhästä messusta.

Lauantai

1. Herra Jeesus, tule sydämeemme. Tuo tullessasi armo ja rauha. Maailmamme on täynnä rauhattomuutta, kateutta ja vihaa. Se jättää meidät tyhjyyteen ja epätoivoon. Anna meille sanan nälkä ja armon ikävä. Ravitse meidät taivaan leivällä. Kuule meitä, sinä, joka elät ja hallitset Isän ja Pyhän Hengen kanssa aina ja ikuisesti.

2. Vapahtajamme Jeesus Kristus. Sinä sanoit, että kaikki työn ja kuormien uuvuttamat saavat tulla luoksesi. Sinä lupasit levon. Mekin tulemme luoksesi, me joita huolet kalvavat, me joita elämä rusikoi, me jotka emme edes tiedä, mitä meidän tulisi rukoilla. Rohkenemme tulla, koska sinä et asettanut vaatimuksia etkä ehtoja. Herramme, anna meille lepo, täytä meidät rauhallasi. Kuule meitä, sinä, joka elät ja hallitset Isän ja Pyhän Hengen kanssa aina ja ikuisesti.

3. Iankaikkinen Jumala. Kellot soittavat elämän ja kuoleman viestejä, ilon ja murheen sanomaa. Kiitos elämästä, sen kaikista lahjoista, aamun, keskipäivän ja illan hetkistä. Kiitos rakkaista ihmisistä ja vastuusta, kiitos siunauksestasi, jota ilman ei mikään tekomme puhu hyvyyden ja rakkauden kieltä. Puhdista meidät anteeksiantamuksellasi ja anna meidän juhlavaatteisiin puettuina päästä kirkkaaseen ja katoamattomaan päivään. Kuule meitä Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme tähden.

4. Jumala, luotuasi maailman sinä lepäsit, sillä maailma oli valmis. Kaiken sinä olet hyvin tehnyt. Täällä sinä asut kanssamme, ja vaikka me olemme turmelleet maailmaasi, sinä luot uutta Kristuksessa. Nyt sinä kutsut meitä hiljaisuuteen ja lepoon. Kuinka ihanat ovat sinun asuinsijasi, Herra Sebaot! Sydämemme nääntyy kaipauksesta ikävöidessään temppelisi esipihoille, sielumme ja ruumiimme kohottaa riemuhuudon tullessamme sinun eteesi, elävä Jumala.